Het is niet makkelijk om een vaste gewoonte zoals je voedingspatroon ineens om te gooien. En vol te houden... En toch, om je dieet te doen slagen is dat nodig. Deze 6 goede gewoonten helpen je om (bij de les te blijven'.

1. Stel jezelf een realistisch doel

Realistisch is: tussen 500 gram en een kilo per week. Meer kilo's kwijtraken kan, maar is absoluut af te raden, en leidt alleen maar tot het welbekende jojo-effect: een periode van drastisch afvallen om daarna, als je weer gewoon gaat eten, meer kilo's aan te komen dan je ervoor was afgevallen.

Ontbijt met liefde voor voedsel2. Sla nooit je ontbijt over

Denk niet dat je afslankt door een maaltijd - en zeker de allerbelangrijkste, het ontbijt - over te slaan. Mensen met overgewicht zijn dikwijls degenen die 's ochtends alleen snel een kop koffie drinken. En die zich dan bij de lunch of 's avonds volproppen. De calorieen van je ontbijt worden sneller verbrand, bovendien voel je je veel ernergieker als er iets in je maag zit omdat je bloedsuikerspiegel stijgt. Daardoor ben je meer geneigd om te bewegen, en ook dat kan helemaal geen kwaad.

3. Maak alles extra lekker

BEsteed zorg aan je eten, dek de tafel, en gebruik veel specerijen en verse kruiden. Geniet van de frisse smaak van basilicum, peterselie, bieslook, koriander, munt, kervel, kaneel en komijn... en profiteer ondertussen van de geneeskrachtige effecten.

Af en toe jezelf verwennen met chocolade4. Verbied jezelf niets

Als je de wereld indeelt in 'slechte dingen' en 'goede dingen' en als je jezelf voorhoudt dat je voortaan alleen nog maar goede dingen mag eten, is je dieet op voorhand tot mislukken gedoemd. Natuurlijk mag je gerust een stuk chocolade eten, maar beperk je tot het pure werk, dat minder suiker bevat.

Naar de cinema5. Verwen jezelf

Trakteer jezelf af en toe op een leuke film of concert: je valt er niet van af, maar het houdt je wel gelukkig. En ga gerust af en toe op restaurant. Leg je wensen uit: saus apart, extra groente of een groen slaatje in plaats van frieten...

6. Beweeg meer

Kies de bewegingsvorm of de sport die je leuk vindt. Trek je fitnessoutfit of je wandelschoenen aan en beweeg!