Soep dieetStrikt genoemen is het soepdieet een koolsoepdieet, omdat het typische van de soep de witte kool is die erin wordt verwerkt. Het soepdieet was een poosje erg populair en het heeft nog steeds aanhangers. Het is immers een makkelijke en goedkope manier om snel enkele kilo's te verliezen en je kunt het zo vaak herhalen als je wlt.

De anekdote luidt dat het soepdieet in het Sacred Heart Memorial Hospital in de Verenigde Staten werd gebruikt om hartpatienten die een operatie moesten ondergaan op heel korte tijd een kilo of vijf, zes te laten verliezen. Het ziekenhuis in kwestie heeft dat altijd ontkend, en geen wonder, want het is helemaal niet het soort dieet dat je door voedingsdeskundigen zou worden voorgeschoteld: het is niet bepaald evenwichtig, heel erg caloriearm en om Soepdieetdie reden alleen al niet aan te raden voor snel enkele kilo's kwijt wil, kan helemaal geen brokken maken met dit dieet. Van de vetverbrandingssoep mag je de hele week zoveel eten als je wilt. Daarnaastmag je andere voedingsmiddelen eten, maar niet om het even wat. Als je het dieet stipt volg, kan je 4 tot 7 kilo afvallen in 7 dagen. Dan neem je in ieder geval een break van minstens een week en indien je nog verder wilt afvallen, start je gewoon opnieuw.

Het originele recept
Maak soep van 6 grote uien, 3 grote tomaten, 1 witte kool, 3 groene paprika's, 1 bos soepselder, 4 wortelen, 1 pakje soepmix, eventueel vetarme bouillonblokjes, eventueel peper, tabasco, peterselie, sojasaus, rozemarijn, oregano, tijm, knoflook en chilipepers. Gebruik geen zout.
Eventueel kun je de witte kool vervangen door broccoli of spruitjes en buiten het zomerseizoen neem je twee blikken tomaten in plaats van verse tomaten. Wie niet houdt van soep met stukken erin, mag ze ook mixen.

wist je dat- Toegelaten tijdens de dieetweek: bronwater, ongezoete thee, ongezoete (zwarte) koffie, ongezoet fruitsap, bessensap en magere melk.

- Wacht na het dieet nog 24 uur met het drinken van alcohol.

 


Geschikt voor

- Iedereen die op een goedkope, vlugge, makkelijke manier in een week tijd enkele kilo's wil verliezen.
- Wie houdt van fruit en groente.
- Wie over veel karakter en discipline beschikt.

Niet geschikt voor

- Wie blijvend z'n eet- en voedingsgewoonten wil veranderen. Bij zo'n kortlopend dieet is het jojo-effect nooit ver weg.
- Wie zware lichamelijke arbeid verricht.

Dieetpartner
Pro soepdieet

Pro soepdieet

- Je kunt er op zeven dagen een paar kilootjes mee verliezen.
- Het dieet is rijk aan alle soorten vitamines en mineralen, waardoor je op dat vlak zeker geen tekorten zult krijgen.
- Het brengt veel vocht aan, zodat gifstoffen makkelijk worden afgevoerd. Daarom is de soep ook geschikt om te ontslakken, zeker voor mensen die moeilijker rauwe groenten en fruit verdragen.
- Je mag het dieet geregeld herhalen, maar eet tussenin altijd wel een week normaal. Het is dus wel een flexibel dieet.
- Je hoeft het dieet maar zeven dagen vol te houden.
- Het is goedkoop.
- Het spreekt vanzelf dat je met de ingredienten voor de soep mag varieren om ze niet te snel beu te worden.

Contra soepdieet

Contra soepdieet

- Omdat je een week bijna uitsluitend op soep en fruit leeft, is de kans groot dat je honger zult hebben. Eigenlijk is dit een typevoorbeeld van een crashdieet.
- Het dieet is eentonig en brengt zo weinig calorieen aan dat je lichaam nadien onvermijdelijk gaat hamsteren, dus... de kilootjes zijn er snel weer bij.
- Wat je verliest, is veel water en weinig vet. Met dit dieet zul je niet blijvend afslanken.
- Je kunt je na een dag of drie flink slap gaan voelen.
- De soep smaakt van nature vrij slap, en toch mag je geen zout toevoegen. Om die reden worden vele mensen de soep snel beu. Je kunt dit opvangen door veel verse kruiden te gebruiken en de soep eventueel pittig te maken met een extra pepertje.

Het soepdieet in de praktijk

Van de soep eet je zoveel en zo vaak als je maar wil. Volg de rest van het dieet stipt: anders zul je honger lijden en tekorten krijgen aan voedingsstoffen.

TomatensoepDAG 1
Je mag alle soorten fruit eten, behalve bananen. Eet soep zoveel als je wil. Meloenen en watermeloenen hebben minder calorieen dan de meeste fruitsoorten.

DAG 2
Vandaag zijn alle groenten toegestaan. Eet van de soep zoveel als je zin hebt. Probeer zoveel mogelijk groene bladgroenten te eten en vermijd gedroogdde bonen, erwten en mais.
Bij het avondmaal mag je een gekookte aardappel (in de schil) of uit de oven met wat boter eten. Eet geen fruit!

DAG 3
Eet zoveel soep, fruit en groenten als je wil. Geen aardappel vandaag.

DAG 4
Eet bananen en magere melk. Van de soep neem je zoveel als je wil. Je mag tot acht bananen eten. Drink zoveel mogelijk bronwater. Bananen hebben veel koolhydraten en calorieen, evenals de melk, maar op deze dag heeft je lichaam dit nodig, vooral het kalium in de bananen. De koolhydraten komen na de vorige dagen goed van pas en door de zoete smaak van de bananen zul je minder zin hebben in zoetigheid.

DAG 5
Vandaag mag je onbeperkt soep eten, toamten (maximaal 6) en vlees of vis (maximaal 450 gram).

DAG 6
Eet soep, groenten en vlees naar believen.

DAG 7
Naast soep mag je vandaag bruine rijst en groenten eten met versgeperst fruitsap. De hoeveelheden zijn onbeperkt.