Met het Rawfood-dieet, dat de jongste jaren erg in is, ga je terug naar de bron. Geen bewerkt voedsel meer, en nauwelijks gekookt voedsel, maar wel het eten dat onze verre voorouders plukten: zo vers en rauw mogelijk.

raw-food-dieetIn de Verenigde Staten draaien ze hun hand niet om voor een rage meer of minder. Het rawfooddieet is het volgende in een lange rij succesdieten de het land stormenderhand veroverden, met een massa boeken en sites die het 'rauwe leven' promoten.
De redenering erachter is eenvoudig. De oermensen slaagden er vermoedelijk maar zelden in hun eten op het vuur klaar te maken: veelal leefden ze van wat er dag na dag door de vrouwen en grotere kinderen geplukt en verzameld. Af en toe stond er wel vlees op het menu, maar dat gebeurde zeker niet elke dag, want de jacht was helemaal niet zo succesvol, zoals door antropologen uitgebreid is aangetoond. Daarom werd er vooral geleefd op noten, bessen, fruit, bladgroente, zaden, kortom op alles wat de natuur zomaar ter beschikking stelt. Een groot aantal voedingsmiddelen die we nu dagelijks gebruiken, deden pas hun intrede toen de mens sedentair werd en de landbouw langzamerhand van de grond kwam. Toen waren er ook granen, melk en melkproducten die hun opwachting maakten en er werd na verloop van tijd ook vlees gekweekt voor consumptie.
Dat dieet van de sedentaire mense is echter helemaal niet zo goed voor ons, menen voorvechters van de Rawfood-beweging. Melk is onnatuurlijk: ze is voer voor het kalf. Vlees kan misschien wel, maar zeker niet op de schaal waarop we het tegenwoordig eten, namelijk minstens één keer per dag. Granen leiden geregeld tot intoleranties: het beste bewijs dat ze niet goed zijn voor ons.

Heilzame enzymenrawfood dieet
Rawfood heeft intussen al verscheidene strekkingen voortgebracht, de ene al wat nuchterder dan de andere. Sommige eten echt uitsluitend plantaardig voedsel, waardoor ze in feite veganisten zijn. Anderen vinden dat ook rauw vlees en rauwe vis geregeld op het menu mogen staan: uiteindelijk eten de Japanners ook rauwe vis, en zelfs de Nederlanders en Belgen doen dat, met hun passie voor maatjesharing en zalmcarpaccio. Tegennatuurlijk is dat zeker niet.
Volgens de verdedigers van de beweging heeft rauw voedsel een heleboel voordelen. Eén voor de hand liggend voordeel is dat je er onmiddellijk van afslankt, omdat het bijzonder vet- en caloriearm is. Een tweede voordeel is volgens hen dat de enzymen die plantaardig voedsel bevat, en die anders bij het koken worden vernietigd, nog 'levend' ons lichaam betreden. Die stelling is op z'n minst betwistbaar. Enzymen uit planten 'leven' immers niet, en dat doen ze zeker niet meer zodra ze in het dodelijke bad van de maag zijn gedoken. Het maagzuur breekt immers ook de enzymen af waardoor ze waardeloos worden.
Nog een voordeel is dat de zuurbalans in het lichaam in evenwicht komt. Ons westerse voedingspatroon leidt immers tot verzuring van het organisme: de overgrote meerderheid van wat we eten, is zuurvormend. Om basevormend te eten, moet je massa's plantaardige producten eten, vier- tot vijfmaal zoveel als dierlijken en liefst rauw.

Religieus getint?Rawfood-dieet
Een Rawfood-dieet is niets voor wie alles graag bij het oude laat. Het is een majeure overschakeling die je de eerste twee weken een boel digestieve ongemakken kan bezorgen. Bovendien moet je het beschouwen als een definitieve keuze, niet eentje waarmee je snel een paar kilo's afslankt, waarna het leven met z'n chocolaatjes en koekjes zijn gewone gang kan gaan. In de Verenigde Staen wordt zelfs gewag gemaakt van een soort religie, en zijn er mensen die het eetpatroon dogmatisch interpreteren. Zelfs de 'gewone' verdedigers hiervan zetten daar vraagtekens bij. Wie te lang op rauw voer leeft, zou tegelijkertijd zweverig en intolerant worden. Misschien is het toch beter op tijd en stond een paar onsjes runderhaas in de pan te gooien, om beter met je voeten opde grond te blijven.


Geschikt voor

- Wie bewust met voeding wil omgaan.
- Wie gewonnen is voor een grotendeels vegetarisch eetpatroon.
- Wie het afslanken als een mooie bonus ziet, maar eigenlijk gaat voor een drastische verandering in zijn leefpatroon.
- Wie gelooft in de genezende kracht van rauw voedsel. Heel wat antikankerdieten zijn hierop immers gebaseerd.

Niet geschikt voor

- Zwangere vrouwen en kleine kinderen.
- Jonge meisjes en vrouwen met een (dreigende) eetstoornis.
- Mensen met gevoelige ingewanden.
- Wie gelooft in een evenwichtig eetpatroon.
- Wie gewoon een paar kilootjes kwijt wil.

Dieetpartner     
Pro Rawfood

Pro Rawfood

- Bijna uitsluitend leven op rauw voedsel betekent dat je ruimschoots vitaminens, mineralen en beschermende stoffen eet. Dat laat zich meestal voelen in een toename van de energie, tenminste als je het dieet minstens een paar weken volhoudt.
- Je slankt er op een gezonde manier van af.
- Je spijsvertering loopt vlotter, zeker na de overgangsperiode.
- Het is makkelijke manier van eten omdat je niet vaak en zeker niet uitgebreid hoeft te koken.
- Er is voldoende mogelijkheid om te varieren.
- Het is niet duur.
- Je kunt het dieet enigszins naar je hand zetten: het hoeft niet 'alles of niets' te zijn.

Contra Rawfood

Contra Rawfood

- Een plotse overschakeling kan allerlei onprettige gevolgen hebben, zoals het wegvallen van de menstruatie, detox-verschijnselen zoals hoofdpijn, diarree of vermoeidheid en een ontregelde spijsvertering.
- Om de vruchten van dit dieet te plukken, moet je het lang volhouden.
- Je bent sociaal beperkt omdat je bij een etentje niet met de anderen kunt mee-eten.
- Door een gebrek aan koolhydraten kun je je soms moe voelen.

Goed & niet goed

RawfoodWel eten
- Noten, pitten en zaden, zoals zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenzaad, walnoten, amandelen.
- Alleverse groenten en fruit die rauw kunnen worden gegeten, zoals kool, wortelen, paprika's, courgette, slasoorten.
- Zeer vers vlees en vis van goede kwaliteit, zoals zalm, runderhaas, tonijn, witte vis.
- Alle kiemgroenten.
- Groene thee, koffie, sappen en kruidenthees

Niet eten
- Alles wat industrieel is bewerkt: je zult zelf de handen uit de mouwen moeten steken en raspen, snijden, mixen, centrifugeren.
- Groenten en fruit die je niet rauw mag eten, zoals boontjes, rabarber, aubergine, aardappelen.
- Voedsel dat ongekookt niet eetbaar is, zoals granen. Je kunt die wel laten kiemen en ze vervolgens alsnog eten.
- Alcohol
- Frisdranken

wist je datHet Rawfood-dieet kan leiden tot ondergewicht!
Zelfs als je erg veel eet - en dat moet je wel, aangezien groente en fruit weinig calorieen bevatten - zal het je moeilijk vallen voldoende energie op te nemen. Wie er pas mee begin, moet misschien eerst wat rekenwerk doen om aan pakweg 1500 kcal per dag te komen. Erg veel rauwkost eten kan bovendien leiden tot tandbederf. Dat komt doordat rauw voedsel meer zuren bevat.