Wat we eten, heeft een rechtstreekse impact op onze gezondheid. Dat geldt niet alleen voor ziekten zoals obesitas, maar ook voor kanker. Een recent rapport heeft immers aangetoond dat we ozne kansen om gezond te blijven aanzienlijk kunnnen verhogen door onze voedingsmiddelenb en levenswijze beter te kiezen... Maar hoe moeten we onze voeding en gewoonten dan aanpassen? Alles wat je moet weten voor je aan tafel gaat!

Goede gewoonten tegen kanker

Ons bord beschermt tegen kankerHEt is niet omdat men slecht eet dat men kanker krijgt... Maar de manier waarop men zich voedt, kan het ontstaan van de ziekte in meer of mindere mate bevorderen. Ontdek op deze site een aantal dagelijkse gewoonten en tips doe van je maaltijden echte preventiehulpmiddelen maken, zoals fruit en groenten en vezels.

 

1. Blijf slank... maar niet te slank!

In de <esterse landen is het aantal zwaarlijvige mensen echter in opmars. De afgelopen 20 jaar is het aantal kinderen met obesitas zelfs verdrievoudigd. Vandaag speelt obesistas bijna in 4% van de kankers in Belgie een rol. De grotere hormoonproductie in vetweefsel zou gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor deze situatie.

>> Dagelijkse gewoonten tegen kanker

Volgens kankerspecialisten zou men tussen 20 en 50 jaar maximum 5 kg mogen annkomen. Het behoud van een gezond gewicht (wat neerkomt op een BMI tussen 18,5 en 25) leidt niet alleen tot groter welzijn en een heilzame invloed op de algemene gezondheid, maar vermindert ook aanzienlijk de risico's van kanker.
Eenvoudige voeding en zoveel mogelijk lichaamsbeweging zijn belangrijk om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Dat kan tennissen, zwemmen, dansen, golfen, wandelen, volleyballen, fietsen of tuinieren zijn, alleen, met vrienden of in gezinsverband, binnen of buiten, de mogelijkheden zijn legio! Het belangrijkste is dat je een activiteit vindt dat je ligt!

 

2. Neem dagelijks minstens dertig minuten lichaamsbeweging

Sport, een stimulans voor je afweersysteem!

Het is wetenschappelijk bewezen dat onvoldoende lichaamsbeweging een risicofactor vormt voor colonkanker maar waarschijnlijk ook voor borst-, prostaat, long- en baarmoederkanker. spijtig genoeg is Belgie één van de vijf landen in de EuropeseUnie waar het minst aan lichaamsbeweging wordt gedaan.

>> Dagelijkse gewoonten tegen kanker

Om in vorm en gezond te blijven, moet er dringend komaf gemaakt worden met ons zittend leven! BEWEGEN is de boodschap! Trek dus je sportschoenen aan om naar het werk te gaan, vermijd liften, roltrappen of loopbanden, neem de fiets... kortom, doe er wat aan!
Lichaamsbeweging hoeft niet altijd ingewikkeld of duur te zijn: regelmatig eens wandelen kan al zijn nut hebben. De aanbevelingen hangen ook af van de individuele leeftijd en gezondheidstoestand. Mensen met een of andere aandoening hebben er belang bij vooraf hun arts te raadplegen.

 

3. Vermijd gesuikerde dranken en beperk te rijke voedingsmiddelen

Een gehard lichaam ontdekt en elimineert doeltreffender kleinschalige kankersHet gebruik van slechte vetten en suiker blijft een voedingsgewoonte die zo snel mogelijk moet worden uitgeroeid.
Heel wat studies hebben aangetoond dat de stijgende suikerconsumptie -via de explosieve stijging van deinsulineconcentratie in het organisme- een rol speelt in de epidemie van borst-, colon- en alvleesklierkanker. Het heeft echter geen zin koolhydraatrijke voedingsmiddelen te mijden!
Het gaat er veeleer om voedsel te kiezen dat langzaam worden opgenomen. Maar zo eenvoudig is het jammer genoeg niet. Hierna een aantal tips.

>> Dagelijkse gewoonten tegen kanker

* Verminder het gebruik van suiker en dus ook van gesuikerde dranken
Drink geen limonade meer maar natuurlijke vruchtsappen, zelf geperst of op zijn minst zonder toegevoegde suikers, drink gefilterd water met citroen-, thee-, tijm-, salie-, sinaasappelschil- of mandarijnaroma en groene thee. Industriele suiker kan gemakkelijk worden vervangen door agavesuiker, een catussuiker die verkocht wordt in natuurwinkels.

* Beperk het gebruik van bereide schotels en fastfood
Bereide schotels of maaltijden opgediend voor groepen bevatten vaak veel calorieen. Dit bevordert niet alleen de gewichtstoename maar ook de afscheiding van insuline, wat de celgroeifactoren stimuleert. Quicks en andere fastfoodrestaurants zijn dus wel toegestaan, maar alleen als noodoplossing!

* Houd rekening met de glykemische index van voedingsmiddelen
Men weet inmiddels dat suiker een belangrijke factor bij gewichtstoename is. Suikers met een hoge glykemische index worden snel opgenomen door het organisme en worden meestal opgeslagen in de vorm van vet. Omdat ze een piek en vervolgens een plotse daling van het insulinegehalte in het bloed veroorzaken, bevorderen ze plotse vermoeidheid en remmen ze de eetlust. Om insulinepieken te voorkomen, kies je bij voorkeur voedingsmiddelen met een lage glykemische index.

 

4. Verhoog en varieer je gebruik van groenten, fruit, volle granen en peulvruchten.

Om zich te beschermen tegen kanker moeten 's morgens, 's middags en 's avonds fruit en groenten op het menu staan. Volgens vele studies wordt bij mensen die te weinig fruit en groenten eten het risico op kanker met 1,5 tot 2 % verhoogd. 80% van de onderzoeken in de afgelopen 30 jaar toont de beschermende werking aan van hun vitaminen en antioxidantia. Een voorbeeld: in 1972 lanceerde Finland, dat het hoogste percentage cardiovaculaire aandoeningen ter wereld had, een regeringsplan om de voedingsgewoonten te veranderen. Het resultaat 30 jaar later mag er zijn: een vermindering van de sterfte door kanker met bijna 50%. Peulvruchten en granen, bij voorkeur volle, leveren het organisme de noodzakelijke vezels om de afvalstoffen afkomstig uit onze voeding te elimineren.

>> Dagelijkse gewoonten tegen kanker

Men kan het niet genoeg benadrukken: Minstens driemaal per dag fruit en groenten eten is uitstekend voor de gezondheid! Maar men moet ook afwisselen, want de hoeveelheid en de aard van de antikankerbestanddelen verschillen van de ene fruit- of groentensoort tot de andere. Sommige zoals druiven, frambozen en broccoli bevatten er veel, andere dan weer minder. Bovendien laat de combinatie van antikankervoedingsmiddelen toe in te werken op een nog groter aantal mechanismen die een rol spelen bij kanker. Kleurige combinaties van allerlei rauwe groenten, gepureerde groenten of groenten verwerkt in soep zijn de beste manier om de verschillende groenten met hun weldoende eigenschappen binnen te krijgen. Peulvruchten zouden verschillende malen per week op het menu moeten staan.

 

5. Beperk het gebruik van rood vlees en vermijd fijne vleeswaren

Er is wel degelijk een band het ontstaan van colonkanker en het eten van rood vleesEr bestaat een verband tussen colorectale kanker en het gebruik van rood vlees. Volgens een studie van de American Cancer Society zouden mensen die veel rood vlees eten 30 tot 40% meer kans hebben op colonkanker. Een team van het Dana Farber kankerinstituut in Boston heeft onlangs aangetoond dat patienten die werden behandeld voor colorectale kanker en van wie de voeding veel vleesproducten en vetten (rood vlees bevat de meeste lipiden) en geraffineerde granen bevatte, een driemaal hoger recidiefrisico hadden dan zieken met een dieet rijk aan fruit, groenten en vis.>> Dagelijkse gewoonten tegen kanker

Het spreekt voor zich dat rood vlees niet volledig uit onze voeding moet worden gebannen. Het is immers een goede bron van eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Het is alleen raadzaam er minder van te eten. Voor volwassenen volstaat een dagelijkse portie van 80 g. Vervang varkens-, rund- en schapenvlees door vis of gevogelte en eet twee- of driemaal per week vegetarisch. Gewoonlijk raadt men aan vetarm vlees te eten en indien mogelijk fijne vleeswaren, ham, spek en salami te vermijden en meer graanproducten en peulvruchten te eten.

Lees Ons bord beschermt tegen kanker! deel 2...