Omega dieetBij het omegadieet draait het allemaal om vetten, maar dan wel om de juiste vetten zijn gezond en hoeveel moet je er dan elke dag van gebruiken? En vooral: wat doen ze voor je lichaam?

Vetten kun je indelen in verschillende groepjes en subgroepjes. Ze hebben elk hun eigen werking en effect op je lichaam. Sommige soorten hebben een schadelijke werking (verzadigde vetten), andere doen net het tegenovergestelde: ze zijn gezond en houden je hart en bloedvaten fit. De gezondste vetsoorten zijn de omega 3- en omega6-vetzuren. De effecten van de omega 3-vetzuren (alfalinoleenzuur=plantaardige bronnen, EPA en DHA=visvetzuren) zijn de jongste decennia intensief bestudeerd bij volkeren die ze regelmatig gebruiken, en de resultaten zijn meer dan goed.
Misschien brengen ze zelfs wel een kentering in de sterfte aan hart- en bloedvaatziekten teweeg in de westerse wereld. omega 6-vetuzren (linolzuur, vooral in granen) zijn normaal aanwezig in je voeding. Een ideale verhouding van de omega's is: 4 à 5 omega 6-vetzuren tegenover 1 omega 3-vetzuur. In het huidige westerse voedingspatroon bedraagt deze verhouding slechts 10 à 15 op 1.

Omega 6Beter voor het denken
De omega's zijn niet enkel heilzaam voor hart en bloedvaten, ze helpen ook het denkvermogen te ontwikkelen: heel belangrijk dus voor het voedingspatroon van kinderen en adolescenten. Bovendien worden ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven aan de omega 3-vetzuren, waardoor ze steeds vaker als ondersteunende therapie worden gegeven bij reuma en andere chronishce ontstekingen. bij ontstekingesziekten daalt het gehalte aan het goedgevoelhormoon of serotonine in je lichaam, vandaar dat het zo belangrijk is je omegareserves in de gaten te houden. Dit geldt op elke leeftijd, van kidnertijd tot derde leeftijd.Omega 3

Dit moet vaker
Belangrijk is dat je met een grotere regelmaat een aantal omega 3-rijke voedingsmiddelen op je bord legt met name:
- vette vissoorten, zoals makreel, zalm, heilbot, saridentjes, haring
- spinazie, postelein, waterkers, veldsla
- noten en zaden, vooral walnoten en lijnzaad
- goede olien: sojaolie, koolzaadolie, walnotenolie, tarwekiemolie
Maak ook gebruik van de met omega 3 verrijkte, industriele producten (olien, margarines, enz.). Zij spelen een zeer belangrijke rol in het aanbrengen van de vetzuren.

Geschikt voor

- Wie een dieet op lange termijn verkiest boven een snelle fix.
- Wie graag lekker blijft eten.
- Wie zich niet direct alles wil ontzeggen, zoals soms het geval is bij andere dieten.
- Wie geinteresseerd is in goede voeding

Niet geschikt voor

- Vrouwen die snel flink wat kilo's willen verliezen.
- Mensen die moeilijk afstand kunnen doen van junkfood.
- Wie allergisch is voor vis: het dieet leunt sterk op vis.

Dieetpartner  
Pro omegadieet

Pro omegadieet

- Je hoeft geen honger te lijden, het dieet is dus makkelijk vol te houden.
- Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van omega 3-vetzuren is het dieet geschikt voor mensen die last hebben van chronische ontstekingen.
- Zodra je de basistheorie van de goede en de slechte vetten onder de knie hebt, is het dieet makkelijk zelf in te vullen. Medische begeleiding is niet nodig.
- Je leert langzamerhand nieuwe eet- en voedingsgewoonten aan.
- Goede vetten zijn goed voor hart en bloedvaten, en dat is een groot pluspunt.

Contra omegadieet

Contra omegadieet

- Je leert door dit dieet goede eet- en voedingsgewoonten aan, maar spectaculair afvallen doe je er niet van. Wel is het zo dat je er fitter van wordt, wat je er er misschien indirect toe brengt om meer aan beweging te doen.

Dieten met omega 3 doe je zo!

Niet alleen wat en hoeveel je eet is van belang, ook hoe en wanneer je je eetmomenten inlast. Maaltijden overslaan, te veel of te weinig eten, te laat en te vet eten zijn vaak de redenen waarom je je lichaamsgewicht niet onder controle kunt houden. Hou je daarom aan de volgende regels en je zal gegarandeerd resultaat boeken.

Dieet ontbijtSla nooit je ontbijt over
een goed ontbijt bestaat uit een paar sneetjes bruin of volkorenbrood, dun besmeerd met een omega 3-rijke vetstof, een melkproduct (kaas, yoghurt of melk), een stuk fruit of vers vruchtensap en een kop koffie of thee. Ook ontbijtgranen met melk of sojadrink zijn een prima alternatief. Het ontbijt zorgt er niet alleen voor dat je een pak voedingsstoffen binnenkrijgt om de dag fris te starten, maar ook dat je in de loop van de ochtend niet te kampen krijgt met een knagend hongergevoel en dan naar hartig, meestal onevenwichtige snacks grijpt.

FruitsaladeKnabbelen maar
Honger krijgen is niet verboden, maar de manier waarop je dat hongergevoel bestrijdt, kan bepalend zijn voor je lichaamsgewicht en je eetcultuur. Zorg dat je steeds een potje yoghurt, een stuk fruit of wat crackers bij de hand hebt. Ook rauwe stukjes wortel, radijsjes, of een handvol kersttomaatjes zijn gezonde en magere hongerstillers. Ook 's middags is het altijd fijn als je iets kan knabbelen bij een kop koffie of thee. een cracker, een vezelrijk koekje, een stuk fruit of een portie fruitsalade doen het hier prima bij.


Vette vis voor 's middags

De lunch moet je in staat stellen de middag te overbruggen. Zorg daarom dat je verzadigd raakt. Dit doe je niet door grote porties vlees en vet naar binnen te werkn, maar door een grote portie groenten, gecombineerd met brood, pasta, rijst of aardappelen en een stukje vlees of vis, te eten. Vette vis, zoals zalm, tonijn en heilbot, is rijk aan omegavetzuren die een bijzonder beschermend effect op hart en bloedvaten hebben en bovendien een belangrijke rol spelen in de energiehuishouding.

OmegadieetHou het 's vonds licht
Dikwijls gaan mensen hier in de fout en wordt er 's avonds te veel energie opgenomen. Een warme maaltijd kan, maar hou het best licht en eet geen bergen voedsel. Een stukje vis of mager vlees, een stevige portie groenten met een kleine portie pasta, rijst of aardappelen zijn ideaal. Ook een maaltijdsoep of een royaal belegd broodje zijn als avondmaal zeer geschikt. Laat je niet verleiden tot een energierijke maaltijd, tenzij je erna nog een stevige wandeling maakt.