Oerdieet
Kamp je al jaren met overgewicht maar lukt het je niet een hongerdieet vol te houden, of behoor je tot de grote categorie van professionele jojo'ers? Misschien is het Oerdieet wel de geknipte oplossing voor jou!
De rol van voeding in de evolutie van de mens vormt het uitgangspunt van het Oerdieet. Granen, peulvruchten en zuivel zijn in de geschiedenis van de mensheid nieuwe voedingsmiddelen waaraan velen van ons, zelfs na duizenden jaren, nog niet zijn aangepast. Veel aandoeningen zoals voedselovergevoeligheid, overgewicht, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten hebben een relatie met voeding en leefwijze.
De oorzaak is niet alleen het 'nieuwe' voedsel waarmee ons lichaam geen raad weet, ook deplotse overdaad aan voedingsmiddelen kunnen de meeste mensen niet hanteren.
In het Oerdieet wordt kritisch gekeken naar de hedendaagse gezondheidsadviezen en onderscheid gemaakt tussen zin en onzin. Het Oerdieet propageert geen nieuwe eetcultus, net zo min als dat het voorstelt om terug te gaan naar de oertijd. Wat het te bieden heef, is inzicht: begrip voor onze eetverslavingen en de moeite die het ons kost om te kiezen wat goed voor ons is.
Wij en onze voorouders
De anatomie en lichaamsfuncties van de hedendaagse mens verschillen nauwelijks van die van de mens van voor de landbouwrevolutie (zo'n 10.000 jaar geleden). Evolutie is nu eenmaal een langzaam proces. Ons lichaam heeft nog steeds dezelfde voedingsstoffen nodig en onze stofwisseling verloopt op exact dezelfde manier. Onze darmen hebben moeite om voedsel te verteren dat we nooit eerder in onze geschiedenis hebben gegeten, onze alvleesklier is niet in staat om adequaat te reageren op alle suikers die we nu consumeren en onze lever is er niet aan gewend om dag in dag uit alcohol, koffie, thee, nicotine, medicijnen en hormoonpreparaten af te breken.
Wat hebben we nodig?
Voedingsstoffen kan je verdelen in macro- en micronutrienten. De macronutrienten zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Vitamine, mineralen en spoorelementen zijn micronutrienten. Al deze stoffen hebben we nodig om onze lichaamsfuncties goed te laten verlopen. Belangrijk is niet alleen dat we ze regelmatig tot ons nemen, maar vooral ook in de goede verhouding en combinatie. Ondanks het feit dat we ons dagelijks volproppen, hebben veel mensen tekorten aan essentiele voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, spoorelementen en voedingsvezels.
Jojo
Iedereen met een dieetverleden weet dat afvallen bij iedere poging moeilijker gaat. De belangrijkste reden hiervoor is dat we ons lichaamiets proberen op te dringen waarvoor het niet is geprogrammeerd. Vanuit onze geschiedenis is het normaal om na een periode van veel eten een tijdlang matig te eten. Dit was het natuurlijke levensritme voor onze vroege voorouders. Door de samenstelling van hun voeding en door hun bewegingspatroon kregen zij nooit de kans om vet op te slaan.
Vicieuze cirkel
Problematisch wordt het wanneer men lange tijd overgewicht heeft. Door de overbelasting verloopt de stofwisseling moeizamer. Vervolgens gaan we op dieet en het oververmoeide lichaam moet in sneltreinvaart al zijn reserves verbranden. De eerste paar keren lukt dit nog wel, maar naarmate we dit patroon van fors aankomen en afvallen herhalen, raakt het systeem in de war. De verbranding staat op een laag pitje en iedere hap betekent een kilo meer op de weegschaal. Veel dikke mensen eten minder dan mensen met een normaal geiwicht en toch vallen ze niet af. Het Oerdieet kan deze vicieuze cirkel doorbreken omdat het de problemen bij de oorzaak aanpakt.
| Geschikt voor - Alle vrouwen met licht tot matig overgewicht. |
Niet geschikt voor - Vrouwen met een heel gevoelig darmstelsel of een darmziekte: de overdaad van vezels zal hen al snel problemen bezorgen. | |
| |
| Pro Oerdieet - Elk lichaam heeft zijn juiste gewicht (BMI tussen 20 en 24,9). Maak je je de eenvoudige regels van het Oerdieet eigen, dan zul je na een tijdje merken dat je lichaam automatisch zijn juist gewicht aanneemt. |
Contra Oerdieet - De overschakeling van een sterk bewerkt dieet naar een dieet vol onbewerkte voedingsstoffen kan voor sommige gevoelige mensen te moeilijk zijn. |
Gezond en slank in 3 fasen
FASE 1: weglaten van giftige stoffen
Het weglaten van zoveel mogelijk giftige stoffen: koffie, thee, alcohol, suiker, nicotine en chemische zelfmedicatie zoals aspirine en maagzuurremmers. Dat is de moeilijkste stap, omdat vrijwel iedereen ontwenningsverschijnselen krijgt. Deze kunnen varieren van hoofdpijn tot je down voelen.
Gelukkig duurt dit niet erg lang en ben je er na een paar dagen van af. Het is ongemogelijk om aan te geven hoe lang je dit ontgiftingsprogramma moet volhouden. Als vuistregel mag je aannemen dat je rustig moet afbouwen, zeker als je de giftige stoffen lang en veel gebruikt hebt.
Doe er echter niet te lang over want dan loop je het risico om weer in je oude eetgewoontes te hervallen. Stel jezelf een redelijke tijdslimiet van drie weken.
Het is ook nodig om in deze fase je voedingsgewoonten aan te passen, het weglaten van deze stoffen is al een enorme verbetering. Tijdens het overschakelen drink je best water, groente- en vruchtensap en kruidenthee.
FASE 2: weglaten van vlees, vis en zuivel
Het weglaten van vlees, vis en zuivel (behalve een dagelijkse hoeveelheid yoghurt). Dit is de tweede ontgiftingsfase.
Wanneer je lange tijd onevenwichtig hebt gegeten, bestaat er een grote kans dat er veel zuurresten in je lichaam zijn opgeslagen. De beste en snelste manier om je te ontdoen van dit overschot aan zuren is om twee of drie weken groenten en fruit te eten, aangevuld met een portie zilvervliesrijst of aardappelen en yoghurt. Groenten kunnen gebakken worden in olijfolie. Wanneer je in goede conditie bent, kan je fase 1 en 2 combineren. Het totale ontgiftingsprogramma (fase 1en 2) moet minimaal drie en maximaal zes weken duren.
FASE 3: opbouwen van een normaal eetpatroon
Wanneer je in deze fase bent aangekomen, ben je al heel wat kilo's kwijtgeraakt, zijn je klachten weg of afgenomen en voel je je een stuk fitter. Nu kan je rustig beginnen met hetopbouwen van een normaal eetpatroon.
- WEEK 1: Om je lichaam te laten wennen, voeg je om de dag een stuk vis of kop toe. Groenten en fruit mag je ongelimiteerd eten.
- WEEK 2 en 3: Je kunt nu elke dag vlees of vis eten maar niet vaker dan een keer per dag en vis niet vaker dan twee keer per week. Groenten en fruit zoveel je wilt. Noten en zaden kan je nu toevoegen. Geen rijst en aardappelen meer. Twee keer per week yoghurt. Maximaal twee keer per week eieren, in plaats van vlees of vis.