CitroenenCitroen kennen we allemaal als een vitamine C-bom, maar daarnaast bevat het sap ook nog vitamines van de B-groep, calcium, kalium, ijzer en fosfor.

Niet alleen citroensap is een bron van gezondheid, ook de schil is heel waardevol. De essentiele olie die in de citroenschil vervat zit, gaat de werking tegen van een enzym in de lever dat voor de aanmaak van cholesterol zorgt. Citroen kan dus bij op het lijstje worden gezet van de anticholesterolmiddelen.

Daarnaast bevat de schil ook vezels en flavonoiden die een sterk antioxiderende werking hebben.

Wist je trouwens dat de vitamine C in citroen ook helpt om het ijzer uit vlees beter op te nemen? Voortaan dus een paar minuscule druppeltjes citroen over elk gerecht!

Door zijn hoge zuurtegraad is citroen een goede hongerstiller, maar overdrijf niet: citroen bevordert immers de vorming van maagzuur en dat kan snel te veel worden.

Een zuiveringskuur met citroen hoeft geen bittere aangelegenheid te zijn: meng het sap van een halve citroen met adt van twee andere citrusvruchten of, als je wil, gewoon met water, en drink dit 's ochtends op je nuchtere maag. Gaat dat goed, dan kan je ook 's middags voor de maaltijd nog zo'n sapje drinken. Hou dit enkele dagen vol en bouw dan weer af. De impact van een citroenkuur op je organisme is niet te onderschatten, dus laat je arts even weten waar je mee bezig bent.