Juist - Fout

Juist / Fout: Gevestigde ideeen als de gesmeerde bliksem terug naar afzender.

Men gelooft er rotsvast in, men houdt eraan vast en toch weet men niet echt waar ze vandaan komen. Gevestigde ideeen komen en gaan zonder al te veel te onthullen over hun zender. Terug naar afzender ermee.

 

Als men goed kauwt, eet men minder.

Juist. We eten vaak zo snel dat ons bord leeg is voor het verzadiingssignaal onze hersenen heeft bereikt. We kunnen dus te veel gegeten hebben zonder het te beseffen.

 

Een 0% product bevat geen suiker

Fout. Etiketvermeldingen zoals "0%" of slechts "x % vetstoffen" brengen ons vaak op een dwaalspoor en beinvloeden onze aankopen. De nutritionele analyse van dit type product toont vaak dat het lagere vetgehalte wordt gecompenseerd door een hogere dosis suiker ( voor de maak ), die het effect van het lagere vetgehalte tenietdoet en soms resulteert in een hypercalorisch product.

 

Fluor beschermt de tanden

Juist, maar ... Vanwege zijn primordiale rol in de mineralisatie van het tandglazuur kan men inderdaad stellen dat fluor de tanden beschermt. Niettemin is het alleen werkzaam wanneer het rechtstreeks wordt aangebracht op het glazuur. Ingenomen in hoge doses beschermt fluor de tanden niet meer, maar kan het zelfs verantwoordelijk zijn voor de kleuring, en in het ergste geval, stoornissen van het zenuwstelsel. Gebruik het dus met mate.

  

 

Decafeine koffie bevat geen cafeine

Fout. Een recente Amerikaansestudie heeft aangetoond dat een filterkoffie van 250 ml gemiddeld 85 mg cafeine bevat en een kop decafeine van 500 ml 8,6 tot 13,5 mg. Dus zelfs decafeinekoffie bevat cafeine. Men gaat ervan uit dat 30% van de bevolking de effecten van cafeine kan voelen vanaf slechts 18 mg per dag (wat neerkomt op 1 tot 3 koppen decafeine)

 

Je adem inhouden stopt de hik

Juist. De hik is een krampachtige samentrekking van het middenrif waarbij de glottis sluit bij het inademen (dit verhindert op zijn beurt de luchttoevoer en veroorzaakt het typische geluid). Wanneer de adem lang wordt ingehouden, onstspant het middenrig en stopt de hik.

 

Spinazie is rijk aan ijzer

Fout. Spinazie bevat ijzer: 100 g spinazie (gekookt) bevat 2,4 gram ijzer tegenover 4 tot 5 gram voor vlees. In werkelijkheid, en tot ongenoegen van Popeye wordt het ijzer uit spinazie (en groenten in het algemeen) in heel beperkte mate opgenomen door het organisme. Het absorptoeprecentage voor groenten bedraagt 3 tot 5 %, dat voor voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 20 tot 30%.

 

Bij gelijk gewicht bevat een beschuit meer calorieen dan brood

Fout. Een beschuit is calorierijker dan brood, want bij gelijk gewicht bevat het minder water, omdat een gedeelte van het water geelimineerd werd door uitdroging. Zo bevat 100 gram beschuit (10 stuks) 1/3 meer calorieen dan 100 gram brood (3 sneetjes van een vierkant brood).

 

Men mag zoveel groenten eten als men wil

Juist. Van de meeste groenten mag men zoveel eten als men wil, omdat ze bijna geen lipiden bevatten (behalve avocado's) en weinig koolhydraten (behalve peulvruchten).

 

Pasta's en brood doen verdikken

Fout. Deze voedingsmiddelen bevatten weinig vetstoffen. 200 gram gekookte pasta bevat 180 kcal. De bereidingen die erbij worden opgediend bevatten echter veel calorieen. Boter, kaas en roomsauzen zijn vaak de boosdoeners.

 

Een bietje is even voedzaam als een snede bruin brood

Fout. Een glas bier bevat nauwelijks minder calorieen (130 kcal) dan 2 sneden bruin brood (145 kcal), maar de voedingstoffen in beide producten zijn totaal verschillend. De calorieen in bier zijn afkomstig van de alcohol en de snelle suikers, weinig aanbevolen in het kader van een evenwichtige voeding; die in brood van samengestelde koolhydraten en plantaardige eiwitten, aanbevolen in het kader van een evenwichtige voeding.