Detoxdieet

Zoals je huis regelmatig een flinke poetsbeurt nodig heeft, zo schreeuwt je lichaam af en toe om een grondig onderhoud. Zeker na een feestperiode, want al dat zoets, hartigs en alcoholisch heeft zich ergens opgestapeld.

De manier om komaf te maken met al die afvalstoffen is heel even op je tanden bijten en kiezen voor een weekendje ontgiften of detoxen. Een detoxkuur doet precies wat de naam zegt:je volledig zuiveren van vreemde, schadelijke substanties zoals kleur- en smaakstoffen, bewaarmiddelen, cafeine en alcohol. Doorgaans gebeurt dat automatisch via je nieren, je lever, je huid en je lymfestelsel, maar die af en toe een handje helpen kan wonderen doen. Ons westerse dieet en onze leefgewoontes zadelen ons namelijk met zodanig veel gifstoffen en overmatige calorieen op, dat ons lichaam continu te druk bezig is met voedselverwerking. Daardoor komt de automatische zuivering in het gedrang, en ontstaan op de duur chronische klachten zoals hoofdpijn, gewrichts- en spierklachten en darmklachten. Tijd dus voor een klein onderhoud om je gifbelt te verminderen en je lijf een flinke energieboost te geven.

Principe

Met The Juicing Detox Diet reken je af met gifstoffen en afvalresten in je lichaam, en reinig je je vervuilde darmen. Tijdens dit dieet drink je sappen van verse vruchten en groenten, waarmee je alle ongewenste stoffen uit je lichaam spoelt. Het is als het ware een grote schoonmaakbeurt voor je lichaam. Je lichaam krijgt tegelijkertijd een flinke dosis vitamines en mineralen binnen. Je verliest een heleboel kilo's en vooral ook afvalstoffen. De resultaten van dit dieet zijn: een schone huid, stralende ogen, glanzend haar, een opgeruimd gevoel en nieuwe energie.
Een sapkuur mag maximaal twee weken duren en is alleen veilig als je helemaal gezond bent. Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen beginnen er beter niet aan. Aangeraden wordt ook geleidelijk aan naar een sapkuur toe te werken, zodat je lichaam niet 'in shock' raakt door de plotse ommekeer. Hiervoor kies je voor maaltijden met veel groenten, fruit en volkorenproducten.
Een sapdieet is zeer intensief en kan echte hongeraanvallen veroorzaken. Daarom neem je best een aantal dagen vrij zodat je jezelf tijden die periode eens extra kan vertroetelen: sauna, massages, yoga, modderbaden, wandelen in de natuur, lezen en schoonheidsslaapjes zijn niet alleen heilzaam voor lichaam en geest, maar hier een bijna essentieel ondersteuning van je dieet. Intensief sporten stel je best uit tot na de kuur.

Voedingswaarde

De maaltijden tijdens de kuur bestaan uit natuurlijke, zuiverevoeding om je spijsvertering en stofwisseling rust te geven. Het lage eiwit en vetgehalte zorgt ervoor dat je weinig calorieen inneemt. Wanneerje te lange tijd achter elkaar gaat sapdieten, zullen er tekorten aan essentiele voedingsstoffen ontstaan. Het is dus bedoeld als een kuur van maximaal twee weken met als doel je lichaam te ontgiften. Een aantal kilo's afvallen is daarbij een prettige bijkomstigheid.


Geschikt voor

- Wie toe is aan een grondige schoonmaakbeurt
- Wie één dag of langer zonder eten kan.
- Wie houdt van sappig fruit en de smaak van groentesappen.
- Wie echt gemotiveerd is om te gaan sapkuren.
- Wie een goede gezondheid heeft.

Niet geschikt voor

- Wie niet lang zonder eten kan.
- Wie snel veel wil afvallen.
- Wie niet houdt van fruit(sappen) en groente(sappen).
- Wie een slechte gezondheid heeft.
- Wie dagelijks medicatie neemt.

Dieetpartner
Pro detox

Pro detox

- Met deze methode kan je snel een aantal kilo's verliezen.
- Bovendien bevat het dieet massa's antioxidanten, vitaminen en mineralen die een goede werking op je lichaam hebben.
- Een grondige zuiveringskuur is de beste start voor een geslaagd dieetplan: je voelt je lichter en energieker waardoor je meer fut hebt om aan je dieet te beginnen en je boekt sneller resultaat op de koop toe.
- Vrouwen die snel last hebben van dikke voeten of een opgezet gevoel in de dagen voor de menstruatie, kunnen af en toe. Het teveel aan vocht wordt zo afgevoerd, samen met de gifstoffen.
- Ook zwangere vrouwen met dikke voeten mogen tussendoor een sapdag inlassen. De volgende dag moet je wel weer gewoon eten, zij het liefst zoutarm om niet opnieuw vocht op te stapelen.

Contra detox

Contra detox

- Het dieet is eentonig
- Het plotse vrijkomen van gifstoffen uit je weefsels kan maken dat je je ziek gaat voelen. Sommige personen hebben alleen wat hoofdpijn, andere voelen zich moe en misselijk. Neem liefst een paar dagen vrij als je wilt detoxen, want je concentratie zal ook niet optimaal zijn.

 
 
 
Hollywood doet mee!
 
Gillian AndersonDavid DuchovnyHollywood was een tijdje helemaal in de ban van het Cleanse Diet of Zuiveringsdieet, een programma van tien dagen of een maand dat je lichaam op een zachte manier helpt ontgiften en het sterker maakt. 'The X-Files'-sterren Gillian Anderson en David Duchovny zijn alvast fervente aanhangers.
Bij detoxen - de naam soreekt voor zich zelf - draait alles rond het ontgiten van je lichaam. De bedoeling van de kuur is dat giftige stoffen worden verwijderd, en je vetvoorraden en ingewanden een flinke schoonmaakbeurt krijgen. 'Je lichaam herstelt zich en wordt sterker', zegt Deva Khalsa, een van de bedenkers van het Cleanse Diet. 'Als je volledig gezuiverd bent en opnieuw boordevol energie zit, word je minder snel ziek. Als iemand op kantoor of in de trein niest, heb jij veel minder kans om iet sop te lopen dan je buurman of -vrouw die slecht eet, veel koffie en alcohol drinkt en suikers gebruikt. Dat zijn namelijk stuk voor stuk factoren die je immuunsysteem verzwakken.
 
Leve de milde detox
 
Elle MacphersonVolgens de moderne voedingsleer is een milde detox beter dan de vaak Spartaans strenge ontgiftingsdieten van vroeger. 'Dagenlang alleen fruit eten en water drinken maakt je zwak, moe, duizelig en misselijk', aldus voedingsdeskundige Laz Bannock. Het zachte detoxdieet dat hij ontwikkelde, wordt gevolgd door andere Sting en diens echtgenote Trudi Styler. 'Als je machines bedient, vaak met de auto rijdt of een leidinggevende job hebt: vergeet het. Van strenge detocdieten word je prikkelbaar en krijg je een slechte adem, en ook je concentreren lukt niet meer. Milde detoxkuren duren langer. een periode van een maand is ideaal, maar zelfs na twee weken al voel je een duidelijk verschil.
'Een tuin organisch maken duurt zeven jaar', zegt Gudrun Jonssen, de dietiste van het wereldberoemde fotomodel Elle Macpherson. 'Van je lichaam kan je dan ook niet verwachten dat het zich in enkele seconden herstelt.' Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat je leven voor een korte periode helemaal veranderen minder efficent is dan langzamerhand goede gewoontes aanleren.
 
Daar doe je het voor!
 
Voordelen van de detoxkuur: goedkoop (je hoeft er niets speciaals voor in huis te halen), flexibel (je kunt bijvoorbeeld elk voor- en najaar een een detox kuur doen van twee weken, of alleen in het voorjaar, of een mand lang alleen in het voorjaar, of een maand lang alleen in het najaar....), efficient op korte en lange termijn. Wie mild detoxt, voelt zich immers al na een week sterker en fitter. Ook je humeur gaat erop vooruit. Na een maaand verminderen problemen als pms (premenstrueel syndroom), IBS (Irritable Bowel Syndrome, oftewel prikkelbaredarlsyndroom) en huidklachten. Bovendien leer je een aantal gezonde voedingsgewoonten aan waar je een leven lang plezier van hebt, en verlies e weliswaar langaam maar wel blijvend een aantal overtollige kilo's.
 
Zo eet je goed!

Eten

- Eet vaker: Vijf tot zes kleine maaltijden per dag zetten je lever en nieren aan het werk en bevorderen de sotfwisseling.
- Kauw je voedsel goed en eet alleen als je otnspannen bent. Stress vertraagt de spijsvertering en zorgt ervoor dat voedsel ontbindt in je ingewanden.
- Eet zoveel mogelijk producten afkomstig uit organische landbouw.
- Vermijd voedsel dat de lever belast, zoals rood vlees, suiker, kunstmatige zoetstoffen en verzadigde vetzuren.
- Eet meer fruit en groenten. Ze zijn rijk aan componenenten die de werking van de lever bevoredern, en aan chlorofyl, dat een antibacteriele en zuiverende werking heeft.

Drinken

- Om goed te detoxen, heb je water nodig, veel water!
Drink twee à drie liter mineraalwater per dag. om zeker aan die hoeveelheid te raken, kun je volgend trucje toepassen: schenk jezelf elk uur van de dag een groot glas water, begin 's morgens vroeg en houd it de hele dag vol tot je gaat slapen.
- Minder koffie drinken is essentieel, maar je hoeft je bakje troost niet helemaal af te zweren. Ben je gewend om iedere dag twee thermoskannen vol te drinken, probeer je dan te beperken tot één kopje bij of na elke maaltijd. Drink je maar één kopje per dag, probeer er dan gewoon mee te stoppen.
- Tijdens een detoxkuur alcohol drinken is uit den boze! Heel af en toe een goed glas wijn kan nog net volgens voedingsdeskundingen, omdat het ons lichaam nog altijd minder kwaad doet dan bewerkte voedingsmiddelen.
- Drink veel kruidenthee. in natuurvoedingswinkels vind je ze in tal van smaken: pepermunt, kaneel, kardemom, paardenbloem,.. Je vindt er vast wel eentje naar je zin!

AerobicsLichaamsbeweging

We zijn gemaakt om te bewegen, en toch zitten de meesten van ons acht uur per dag aan een bureau. Door meer te bewegen help je je lichaam een handje bij de afvoer van giftige stoffen. Lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop, en actieve spieren zorgen ervoor de je lymfessysteem - dat vervruikte stoffen afvoert - efficienter werkt.
- Trek minstens 10 minuten per dag uit voor lichaamsbeweging. Wandelen is ideaal, net als yoga. Met aerobics sterk je je hart en longen en raak je schadelijk stresshormonen kwijt.
- Als je kan, ga dan een paar keer per week lopen, zwemmen of zweten in de gym. Luister altijd naar je lichaam. Voel je je uitgeput of suf, sloof je dan niet verder uit.
- Belangrijker is dat je iets kiest waar je je goed bij voelt.

Supplementen

- Vitamines C en E zijn de belangrijkste antioxidanten, stoffen die de oxidatie in je lichaam tegengaan. Ze remmen het verouderingsproces en bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten en kanker.
- Met een koffielepel lijnzaad 's morgens vul je je programma goed aan.
Lijnzaad veegt op een zachte manier je darmen schoon door de giftige stoffen te absorberen. Bovendien is het rijk aan omega 3-vetzuren.