Alan Maryon DavisGooit een onbedwingbare trek naar lekkers ook altijd roet in jouw 'di)eten? Het Body Clockdieet is ontworpen om daar komaf mee te maken. Volgens de Britse dokter Alan Maryon Davis, de ontwerper van dit dieet, verlies je sneller gewicht en hou je het langer vol.

Dr Alan Maryon Davis is in Groot Brittannie geen onbekende. Als mediadokter en medisch adviseur van het damesblad 'Woman' krijgt hj jaarlijks talrijke kommer en kwel-brieven van dietende vrouwen. Doorgaans lukt het ze een tijdje om een dieet vol te houden, maar plots slaan alle stoppen door en proppen ze zich vol.
Volgens dokter Davis komt dit omdat de meeste dieten gen rekening houden met de maandelijksecyclus van de vrouw, ook al zijn ze voor het overige medisch verantwoord. Wetenschappelijke literatuur overtuigde hem ervan dat die cyclus een belangrijke rol speelt in de stofwisselin, de stemming, de eetlust en het gewicht van vrouwen. Dus ontwikkelde hij het Body Clockdieet, dat de cyclus volgt. Het Body Clockdieetbestaat dus net als de maandelijkse cyclus bij de vrouw uit drie fasen.

Body clock dieetFase A begint op de eerste dag van je menstruatie. Dit is het meest caloriebeperkende onderdeel van het dieet, met heel weinig suiker, maar wel heel veel vezelrijke zetmeelproducten, groenten, en fruit. In deze fase zul je je vrij makkelijk aan een streng dieet kunnen houden.

Fase B begint wanneer je stemming begint om te slaan. Voor de meeste vrouwen is dat ongeveer 14 dagen voor de maandstonden, meteen na de eisprong. In deze fase eet je nog altijd weinig vet, maar laat je jezelf een paar zoete of zetmeelrijke extra's toe. Deze fase is ook iets calorierijker. Dat is prima omdat het je wellicht niet zou lukken om je aan een streng dieet te houden. Maar intussen zorgt het dieet ervoor dat je de juiste voedingsmiddelen opneemt, omdat die kunnen bepalen of je je energiek dan wel futloos voelt.

Fase C is beperkt tot de laatste week of dagen voor de maandstonden, wanneer je je meestal het belabberdst voelt. Het laat liefst drie zetmeelrijke of zoete snacks per dag toe - waaronder ook chocolade - waardoor het dieet vrij veel calorieen bevat, zeker in vergelijking met de andere weken. De bedoeling is dat je je mentaal goed blijft voelen. Toch mag je ook in deze week niet uit de bol gaan. Vanaf de eerst dag van de menstruatie herbegin je met fase A.

Drie dieten in één

Afhankelijk van het aantal kilo's dat je wilt verliezen, bestaan er drie formules van het Body Clockdieet:

Lekker tussendoortjePlan 1000 is kort maar krachtig en laat gemiddeld zo'n 1000 kcal per dag toe. Eigenlijk is dit plan uitsluitend geschikt voor kortstondig gebruik, en dan nog door vrouwen die maar een kilo of vijf, zes willen verliezen. Voor gebruik op langere termijn is dit dieet namelijk veel te streng.

Plan 1250 is wat ruimer bemeten en is oke als 6,5 tot 20 kilo gewichtsverlies je doel is. Toch blijft dit een vrij streng dieet dat je behoorlijk wat moeite zal kosten.

 

Plan 1500 doet het langzaam aan en is aanbevolen als je meer dan 20 kilo te zwaar bent. Wie het meest moet verliezen, neemt dus het traagste dieet. Dat lijkt onlogisch, maar het is gebaseerd op wetenschappelijk gegevens over de stofwisselingssnelheid. Zo voorkom je ook dat je lichaam na verloop van tijd reageert met een uithongeringsreflex.
Hoe zwaarder je bent, des te sneller werkt je stofwisseling. Dat komt omdat je meer spierweefsel nodig hebt om je lichaamsgewicht te dragen. Spierweefsel is actief, zodat je sneller calorieen verbrandt dan een slanke persoon. Dieten vertraagt je metabolisme echter. Hoe minder je eet, de ste langzamer zal je afvallen en des te groter zal je teleurstelling zijn. Dat is de reden waarom heel veel dieten vrouwen aanraden om vooral drie maaltijden en een paar tussendoortjes te blijven eten.

Geschikt voor

Geschikt voor

- Alle vrouwen die niet graag een heel streng dieet vol richtlijnen volgen
- Vrouwen die veel hinder ondervinden van pms, een opgezwollen gevoel en andere klachten die typisch zijn voor de premenstruele periode

Niet geschikt voor

Niet geschikt voor

- Wie zwanger is of wil worden.
- borstvoeding geeft.
- Wie jonger is dan 18.
- Wie een ernstige eetstoornis als anorexia of boulimie heeft.
- Wie in de menopauze zit.

Dieetpartner
Pro Body Clock

Pro Body Clock

- Het dieet brengt slechts 25 tot 30 procent vet aan, wat zeker aan te bevelen is. In Belgie nemen we echter 40 tot 45% van onze energie in onder de vorm van vet, zodat zo'n vetarm dieet hier misschien minder haalbaar is.
- Het onderscheidt zich van andere dieten doordat het in de fase van de maandstonden openlijk meer zoete snacks toelaat. Dat kan een gunstige invloed uitoefenen op de productie van serotonine, waardoor je je beter gaat voelen. Om dat te compenseren, moet je elders in de cyclus wat strenger zijn.
- Ook de gedragstherapeutische adviezen stemmen overeen met wat op wetenschappelijk vlak tegenwoordig wordt aangenomen.
- Het Body Clockdieet is gebaseerd op de recentste richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en volgt de principes van de mediterrane keuken.
- Je bepaalt zelf wat je eet: er is geen uitgestippeld menu voor iedere dag.

Contra Body Clock

Contra Body Clock

- Het vertelt je niet hoe je tijdens de rest van de cyclus je dieet kunt blijven volhouden.
- Met een reeks eenvoudige en een vijftigtal wat meer verfijnde recepten, plus een aantal extra's en tussendoortjes - ook voor vegetariers - zijn er niet zo ontzettend veel recepten om uit te kiezen, zodat je er op de duur wat op uitgekeken raakt.
- Niet iedereen kan vlotweg zelf z'n maaltijden samenstellen.
- Er staat opvallend vaak vis op het menu en er wordt veel gebruik gemaakt van specerijen als chilipoeder, koriander en gember... niet echt smaken van bij ons.

Wist je dat

- Dieten die minder dan1200 kcal per dag toestaan, zijn alleen geschikt voor heel kortstondig gebruik. Met zo'n klein aantal calorieen zijn tekorten op allerlei vlakken - van pure energie tot vitamines en mineralen - bijan niet te vermijden. De gemiddelde vrouw heeft trouwens gewoon voor de normale lichaamsfuncties en een minimum aan activiteit per dag al 1500 kcal nodig. Bij minder dan 1200 kcal ben je zelfs verplicht te gaan beknibbelen op fruit, wat geen goed idee is.
- Vrouwen die last hebben van pms, hebben vaak tekort aan een aantal vetzuren, waaronder omega-3. Om die reden bevat het Body Clockdieet veel recepten met vis. Eet je niet graagvis, dan kan een supplement uitkomst bieden. Vrouwen met pms hebben overigens ook vaak tekort aan ijzer, magnesium en B-vitamines.