Robert C. AtkinsHet dieet van dokter Robert C. Atkins is een dieet dat levenslang gevolgd moet worden. Het bestaat uit verschillende fasen. In een eerste fase wordt 0 gram koolhydraten gebruikt. In de volgende fasen worden er per dag met 5 gram koolhydraten meer gebruikt, tot het indiciduele KKN (het Kritische Koolhydraten Niveau) bereikt is.

Dr Atkins' New Diet Revolution is een snelwerkend dieet waarbij je onbeperkt eiwitten en vetten mag eten.Koolhydraten moeten daarentegen zoveel mogelijk vermeden worden. Het uitgangspunt van dit dieet is dat overgewichtmeestal te wijten is aan een storing in de stofwisseling. Het hormoon insuline staat hierbij centraal: zowel te veel als te weinig insuline heeft een effect op het gewicht. Over het algemeen ontstaat overgewicht door een te hoge insulineproductie. Als je lichaam niet goed meer reageert op je insuline, heb je een probleem. Alle suiker (koolhydraten) die je dan inneeemt, zorgt er wel voor dat insuline vrijkomt, maar je lichaam doet er verder niks mee. In het ongunstige geval zet insuline de glucose om in vet en transporteert het dan rechtstreeks naar je vetreserves. Hierdoor stagneer de omzetting van glucose in energie, waardoor mensen met overgewicht zich heel moe kunnen voelen. In dit dieet worden koolhydraten, die de insulineproductie opwekken, teruggebracht tot een minimum. Hierdoor nemen je vetreserves af.

Voedingswaarde

Door de grote porties dierlijk eiwit in dit dieet vormt je lichaam veel urinezuur en raakt je mineralenbalans verstoord. Bontontkalking is een mogelijk gevolg. De grote hoeveelheid vetten uit dierlijke producten zorgt zowel vor een storing van de mineralenbalans als een hoog cholesterolgehalte. Doordat koolhydraten vrijwl geheel worden weggelaten, ontstaat er een tekort aan essentiele voedingsstoffen. Dr Atkins adviseert dan ook een multivitaminesupplement.


Geschikt voor

- Wie snel gewicht wil verliezen.
- Wie graag vlees of vis eet.
- Wie kaas zonder brood kan eten.
- Wie graag ontbijt met eieren.
- Wie houdt van sla, radijsjes, komkommer, selder en paprika.
- Wie fruit makkelijk kan missen.
- Wie suiker, chocola en snoep kan laten staan.
- Wie zonder problemen cafeinevrije koffie drinkt.

Niet geschikt voor

- Wie een nierziekte heeft: nierpatienten mogen meestal maar een kleine hoeveelheid eiwitten opnemen.
- Kinderen en tieners jonger dan 18.
- Wie zwanger is. Na de bevalling kun je Atkins wel gebruiken om je overtollige kilo's te verliezen.
- Wie medicatie neemt. Vooral diabetici mogen het dieet niet zonder toezicht volgen. Ook als je antidepressiva gebruikt, is toezicht gewenst.

 Dieet basisregels

Basisregels

Praktisch gezien betekent het Atkinsdieet: geen brood, aardappelen, deegwaren, rijst, vruchten (behalve 1 citroen per dag), heel weinig groenten (sla, radijsjes, komkommer, selder, paprika, sojascheuten) en geen met suiker gezoete producten. Anderzijds wordt een onbeperkt gebruik van vetten (room, boter, margarine), vlees (vet en mager) en eieren aanbevolen. Vette oude kaas is tot 120 g per dag toegelaten. Na de eerste fase, die twee weken duurt, zijn weer meer voedingsmiddelen toegelaten maar koolhydraten blijven beperkt.

Dieetpartner

Pro Atkins

Pro Atkins

- Een makkelijk vol te houden dieet. Ook psychologisch attractief omdat je van de toegestane voedingsmiddelen zoveel mag eten als je wilt.
- Wie dit dieet volgt, raakt snel verzadigd. Tijdens de 0 g koolhydraatfase zal je snel afvallen, ondanks de grote hoeveelheid vet en vlees te verorberen.
- Calorieen tellen hoeft niet en door de ketose heb je geen hongergevoel. Tijdens dit dieet kun je je te goed doen aan onder andere spareribs, koteletjes en volvette kaas.

Contra Atkins

Contra Atkins

- Een onbeperkte hoeveelheid vlees, eieren en vet zorgt ervoor dat dit dieet uitzonderlijk veel (verzadigd) vet, cholesterol en eiwit levert, wat tot een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten leidt.
- Dit dieet levert een grote hoeveelheid afbraakproducten op, wat een zware belasting voor de nieren betekent.
- Het zorgt voor een stijging van het urinezuur, waardoor jichtlijders klachten kunnen krijgen.
- Lage bloeddruk, vermoeidheid, misselijkheid en braken kunnen hierbij voorkomen.
- Door de strenge beperking van groenten en fruit is het dieet vezelarm en arm aan vitaminen.
- Door de zeer lage koolhydraataanbreng ontstaat in het lichaam aceton. Deze stof werkt eetlustremmend en vochtafdrijvend. Daardoor kunnen tekorten aan kalium en zout ontstaan. Bij een te lage vochtinname kan dit zelfs tot uitdroging leiden.
- De maaltijden zjin eentonig.
- Er bestaat een verband tussen eiwitrijke dieten en het ontstaan van kanker, reuma, jicht.
- Een slechte adem is hier ook dikwijls een nevenverschijnsel.